🐈 Divoká stepní kočka: popis plemene, charakteristika

Divoké stepní kočky – životní styl, charakter, možnost domestikace

Kočkovité kočky byly první, které byly zkroceny starodávnou egyptskou civilizací a staly se předky moderních zvířat. Jejich historie se datuje přes 120 tisíc let. Vně a ve svém chování se stepní kočky mnohdy podobají svým domestikovaným příbuzným, ale divoký způsob života jim dělal obratné a nebezpečné lovce. Dnes je v populaci těchto zvířat hrozí vyhynutí. Mnoho z nich je uvedeno v červené knize.

  • 1. Divoké kočky v přírodě
  • 2. Stepová kočka
    • 2.1. Vzhled
    • 2.2. Životní styl a výživa
    • 2.3. Reprodukce a péče o potomstvo
  • 3. Manul
  • 4. Caracal
  • Zobrazit vše

1Více kočky v přírodě

Druhy divokých koček:

  1. 1. Na Dálném východě žijí v Rusku tygři (Felis tigris) a leopardi z Ďalekého východu (Felis pardus) a ďaleká východní kočka (Felis euptilura Elliot).
  2. 2. V Altai, Kazachstánu, Střední Asii – leopard nebo sněžný leopard (lat Felis uncia).
  3. 3. Na písečných pouštích střední Asie žije sametová kočka (lat. Felis margarita Loche).
  4. 4. V Kazachstánu, Zakavkazsku, Střední Asii a na jihu Sibiře se nachází manul (latinsky: Felis manul Pallas).
  5. 5. V Turkmenistánu a Uzbekistánu žije pouštní karacal (lat. Felis caracal Schreber).
  6. 6. Na severu evropské části Ruska, na Sibiři, na Dálném východě, v Kazachstánu a ve Střední Asii se vyskytují rysy (lat. Felis lynx Linnaeus).
  7. 7Na severozápadním pobřeží Kaspického moře, v Dagestánu a ve Střední Asii se nachází tlustá kočka (lat. Felis haus Guldenstaedt).
  8. 8. V Asii, v Zakaucasu a v stepi Kazachstánu žije stepní kočka (lat. Felis libyca Forster).
  9. 9. Lesní kočka (Felis silvestris Schreber) žije v lesích západní Ukrajiny, na severním Kavkaze.

1 – lesní kočka; 2 – stepní kočka; 3 – rákosová kočka; 4 – Dálně východní kočka; 5 – manul; 6-karakal; 7 – rysa; 8 – duna kat

DoporučitLynx domácí: plemena koček, charakter a vlastnosti péče

2Krok kat

Steep cat (lat. Felis silvestris lybica) se nazývá rakytník kvůli své charakteristické šedo-buckled barvy, doplněný skvrnitý převlek. Jiné názvy: divoká severní africká duna, libyjská kočka, Nubian. Jednalo se o stepní kočky, které domorodili starí Egypťané mezi IV. A III. Tisíciletí BC. a stali se předky moderních zvířat.

Zvířata žije v polopouštních a stepových oblastech Asie, severní Indie, Kazachstánu a Zakavkazska. Někdy se nachází v horských oblastech Afriky v nadmořské výšce až tři tisíce metrů. Dnes je jejich počet ve většině stanovišť poměrně malý. Je téměř nemožné setkat se s stepní kočkou na území Ruské federace, někteří lidé se setkávají v polopouštních oblastech regionu Astrachaň poblíž vodních zdrojů.Navíc to není tak snadné si ho všimnout, většinou se skrývá v podrostu, vyhýbá se otevřenému terénu.

DoporučitČínská kočka Li Hua: popis, povaha zvířete a péče o něj

2.1 Vzhled

Sakra Kočka

Zvenčí, stepní kočka připomíná domácí. Jejich délka těla dosahuje 74 cm, z nichž třetina spadá na dlouhý silný ocas propletený černými kroužky. Průměrná tělesná hmotnost dosahuje 6 kg. Konstituce je svalnatá a tenká se silnými nohami střední délky.

Zvíře má monochromatickou barvu plavé barvy s malými tmavými skvrnami, které se spojují do pruhů na hlavě, krku a stranách. Barva srsti se pohybuje od světle žluté až po píseň hnědé. Břicho bělavý nebo šedobílý, krk – zcela bílá. Srst je krátká a tlustá s dobře vyvinutým podsadou, má hustou strukturu. Stejnka je charakterizována trojúhelníkovými ušima, zakončenými malými střapci, na středně velké hlavě s úzkým podlouhlým čenichovým a mandlového tvaru očí žlutě zeleného odstínu.

Stopy kočičí kočky jsou podobné stopám domácí kočky, ale větší velikosti. Dokonce i když chodí ve sněhu, položí své tlapy stejným způsobem – svisle a vedle.

DoporučitDivoká lesní kočka: popis plemene a zvyky zvířete

2.2 Životní styl a výživa

Stepová kočka je od přírody lovcem. Má ostré tesáky a drápy, díky nimž vytrvale drží kořist a dokonale vylézá stromy, skrývá se od větších dravců nebo získává jídlo. Dokonce i jeho jazyk je zakrytý tvrdými nadrženými výrůstky, což umožňuje vyškrábat syrové maso z kostí až do posledního drti. Vzhledem k tomu, že se neliší ve velkých rozměrech, preferuje lovit malá zvířata. Základem stravy jsou hlodavci, stepní želvy, ptáci a jejich vejce, ještěři, velký hmyz (kobylky), ve vzácných případech i zajíci. Vzhledem k tomu, že stepní kočky se nebojí vody a plavou dobře, na oběd obdrží různé obojživelníky nebo muskraty.

Chcete-li lovit stepní kočka, vyjde za soumraku. Oko zařízení umožňuje zvířatům dobře se pohybovat ve tmě. Většinu dne stráví v různých úkrytech. Pravidelně zaujímá nory lišek, jezevčíků, porcupinů, vybaví je peřím, kůží zvířat, suchou trávou nebo se skrývá v křoví. Kočka je schopna čekat na kořist v záloze po celé hodiny a zároveň pečlivě olizuje kožichy každých půl hodiny, aby nedošlo k zděšení kořisti.Mohou se dostat k zamýšlené oběti, překonat zbývající vzdálenost k ní s dvojicí skoků.

Zimní mrázové stepní kočky vydržet špatně, a v těžké zimě nenechávejte přístřeší několik dní v řadě. Sněhové pokrývky se s obtížemi pohybují kvůli krátkým tlapám a nemohou překonat drifty o více než 20 cm.

Při konfrontaci s větším nepřítelem se kočka snaží uniknout. Pokud se to nepodaří, vybojuje bojový postoj, aby vystrašil nepřítele, otočil se k němu, obloukl jí záda a vlasy mu přehrabaly. Pokud nepřátel pokračuje v útoku, kočka padne na záda a začne bít se všemi svými tlapkami a uvolní dlouhé drápy.

2.3 Reprodukce a péče o potomstvo

Stepové kočky – samotáři, muži a ženy se nacházejí jen v určitých obdobích, aby opustili potomky. Tyto kočky komunikují s kongenery pomocí výrazů obličeje a různých póz.

Pěstitelská sezóna u zvířat začíná koncem ledna – počátkem února. Muži zjistí vztah mezi sebou s pomocí zvuků připomínajících mizení a syčení a pronásledování žen.

Dva měsíce po páření se k ženě narodí tři až pět koťátek.Narodí se slepí a hluchví, ale po několika týdnech začínají vidět a slyšet. Hmotnost novorozenců nepřesahuje 40 gramů a v barvě se podobají rodičům, ale s tmavšími a výraznějšími místy. Samice krmí koťata s mlékem po dobu až tří měsíců, postupně si zvykne na maso a učí základy lovu. Za prvé, matka přináší zabitou kořist na mláďata, pak se poloviční a nakonec živá. Muž do vrhu je obvykle nepřípustný.

Koťata jsou připravena k nezávislému životu přibližně za půl roku poté, co změnili své mléčné zuby na trvalé. V roce jsou ženy již schopné chovu a muži se zralí blíž k dvěma rokům.

Průměrná délka života v zajetí je deset let, v přírodním prostředí je mnohem méně.

3Manul

Manul

Stejnka má hrozivý vzhled, ale jeho hmotnost nepřesahuje 5 kg a tělo nedosahuje délky 70 cm. Vypadá to jako normální kočka, ale má více načechranou a silnou šedou nebo načervenalou srst. Jeden čtvereční centimetr jeho těla má více než devět tisíc vlasů a délka každého z nich je 7 cm. Vlasy jsou barveny nerovnoměrně, na špičkách vlasů mají světlou barvu, což dává srsti stříbrný lesk.

Kůže muže je zdobena tmavými tenkými pruhy a malými skvrnami na čele. Oči jsou žluté s kulatými žáky. Zvíře má vynikající sluch a zrak, ale jeho pocit pachu je špatně vyvinutý. Kočky vedou osamělý životní styl a pečlivě střeží své území od cizinců. Co se týče charakteristik sběru potravin a stravy, neliší se od ostatních divokých koček, nicméně nedokáží vyvinout větší rychlost běhu, a proto dávají přednost sledování jejich kořisti.

4Karakal

Caracal

Jedna další nádherná stepka představující rodinu koček, připomínající rys, je karakal. Jeho výška v kohoutku nepřesahuje 50 cm a její délka dosahuje 80 cm. Průměrná tělesná hmotnost je poměrně velká a dosahuje 20 kg. Charakteristickými znaky vzhledu plemene jsou velké trojuholníkové uši s černými střapci a červenohnědá barva s bílými skvrnami na břiše a hrudníku a tmavými skvrnami po stranách.

Caracal dokáže bez vody po dlouhou dobu získat potřebnou tekutinu z potravin vyrobených pro tělo. Co se týče ostatních, dravý způsob života a behaviorální rysy připomínají jiné kočičí kongenery.

Stojí za zmínku, že karakal, na rozdíl od manulu, je snadné zkrotit, protože pro milovníky exotických je toto zvíře skutečným nálezem. Má vysokou inteligenci a rychle zvyká na lidi.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: