🐈 Cat Manul - fotografie, popis, vlastnosti plemene

Popis plemene cat manul

Kočka je dravý savec rodiny koček, malé kočky a rod Cats. Druhé jméno zvířete je Pallas kočka nebo pallas, která je dána zvíře na počest německého přírodovědec, který sestavil první popis zvířete v roce 1776. V latině je zvíře nazýváno Otocolobus, což znamená "ošklivé ucho". To je způsobeno tím, že uši zvířete jsou přitisknuty k hlavě.

Obsah

  • Externí funkce
  • Habitat
  • Vlastnosti života a výživy
  • Funkce chovu
  • Stav zabezpečení
  • Manul jako mazlíček

Externí funkce

Manul velikost, jako velká domácí kočka. Délka jeho těla (bez ocasu) je od 50 do 65 cm a ocas od 20 do 30 cm. Manul váži obvykle od 2 do 5 kg. Jednotlivci mohou dosáhnout hmotnosti 8 kg, ale jsou to šampióni.

© shutterstock

Tělo zvířete je masivní a husté, s obzvláště hustou srstí hnědé barvy. Délka vlasů až 7 cm. Kočičí tlapky jsou velmi silné a silné. Chvost je dlouhý a hustý se zakulaceným koncem.

Hlava pallas je široká, malá a trochu zploštělá. Uši jsou zaoblené, široce umístěné, malé velikosti, poněkud snížené a lehce přitisknuté k hlavě.Střely na špičkách manula chybí. V oblasti tváří se nacházejí tanky s delšími vlasy, z nichž se zdá, že papuka je ještě větší.

Oči s žlutou duhovkou a žákem, který se v zářivém světle nekrátí, jako domácí kočky. Tato funkce je spojena se strukturou vizuálního přístroje, která poskytuje zvíře silnější vidění než zvíře domácí kočky.

Vzhled zvířete naznačuje, že muž má genetickou podobnost s perskými kočkami. Je snadné si je všimnout prohlížením fotografie. Peršané mají mnoho společných rysů s divokým chlapcem a hlavními jsou struktura hlavy a hojná vlna.

Habitat

Vyzývání kočky z Asie. Manul je široce distribuován ve svých středních a středních částech. Pallas také obývají od jižní části Zakaukazy až po západní oblasti Iránu. Tam je kočka v Transbaikalia, Mongolsko a severozápadní Číně.

V závislosti na lokalitě se barva a velikost zvířete poněkud liší.

V Rusku se manul nachází pouze na třech územích – v oblasti Tuva-Altai, Transbaikalia a východní oblasti.

© shutterstock

Vlastnosti života a výživy

Zvířata žijí v ostře kontinentálním podnebí. V zimě teplota v lokalitě klesá na velmi nízké úrovně a úroveň sněhové pokrývky je nízká. Čím méně sněhu v oblasti, tím vyšší je koncentrace koček, protože v těchto podmínkách je pro ně mnohem snazší lovit. Většinou divoká kočičí manul je obyvatele stepí, ale vybírá jak poloprostíkové, tak horské oblasti pro bydlení. Kočka upřednostňuje svahy bez stromů a skalnaté vysočiny, někdy nalezené v horách v nadmořské výšce až 3000 m. V lese žije divoká kočka zřídka.

Manuláží nejčastěji žijí sami. Kočka se vyznačuje sedlem. Zvířata obvykle působí za soumraku. Odpoledne muž preferuje spát ve svém doupěti, který se může nacházet ve štěrbinách skal, starých norožek jiných zvířat, pod kameny nebo v malých jeskyních v horách. Zvíře je klidné a mezi všemi divokými a domácími kočkami se vyznačuje maximální pomalostí a pomalostí.

Hlavním jídlem manulu jsou hlodavci, gopery a zajíci. Ve vzácných případech může kočka lovit ptáky. V hladovějících letech manul jedí hmyz, který je vždycky bohatý na stepní podmínky.

Kočka loví, chrání svou kořist u jejího vrhu, nebo se k němu plíží, skrývající se v houštinách. Spuštění kočky je špatně přizpůsobené. V případě nebezpečí může:

  • nízké;
  • rychle stoupat po útesech;
  • zaútočí na nepřítele, pokud není možné vyhnout se potyčkám.

Je velmi obtížné pozorovat kočku ve volné přírodě, protože její ochranná barva, podobná prostředí, kombinuje několik barev.:

  • šedá;
  • černá
  • fawn;
  • špinavě červená

© shutterstock

Kočka je snadno ztracena v trávě a na pozadí skal.

Funkce chovu

Manul přináší potomky jednou za rok. Doba páření je v závislosti na stanovišti nutná pro období od začátku února do konce března. Potrubí netrvá dlouho a kočka musí být oplodněna do 2 dnů. Pokud se tak nestane, tento muž nebude v současné době těhotenství.

Těhotenství člověka trvá 60 dní, stejně jako u většiny malých koček. Žena připraví před narozením doupě, ve kterém sama i koťata budou zcela bezpečné. Manul dává přednost útočišti ve skále, protože v něm budou potomci bezpečnější než v hájích.

Novorozené koťata jsou slepé a zcela závislé na matce.Hlavní ukazatele narozených koťat jsou:

  • černá barva srsti;
  • hmotnost od 250 do 300 g;
  • délka těla 10-12 cm.

Oči otevřené u koťat 2 týdny po narození. Od tohoto okamžiku začíná mladý růst být aktivnější a snaží se dojít až k okraji doupě, aby zjistil, co se nachází mimo. Kočka manulka začíná opustit den doprovázenou matkou v měsíčním věku. O tři měsíce mladé zvíře jsou schopny lovit nezávisle a po 10 měsících dosáhnou sexuální zralosti. V tomto věku, kočka opustí své potomky a už se o to nestará.

Živá divoká kočka v přírodě může být až 10-12 let. Starší jedinci jsou extrémně vzácní, protože po 10 letech je tělo zvířete už opotřebované a kočka se rychle zhorší a ztratí schopnost plně lovit. Z tohoto důvodu se samotný manul stává kořistí nebo zhynulý z patologií. Když se chová v zoologických zahradách nebo doma, kočka žije mnohem déle, a jedinci, kteří prošli 20 let, nejsou vzácní. Získejte vše, co potřebujete bez lovu, domácí manul udrží umělé zdravotní podmínky po celý život.

Stav zabezpečení

Po dlouhou dobu bylo zvíře aktivně vyhlazeno lovci, jejichž cílem byla tlustá a dlouhá mačková kůže. Dnes je manul uveden v červené knize. Téměř všechny jeho přírodní stanoviště jsou chráněny a speciálně chráněny. Přesto počet koček ještě nezvýšil. V průměru 10 km2 existují pouze 3 jedinci, což je katastrofálně malé a vážně komplikuje proces obnovy populace unikátních divokých koček.

© shutterstock

Podle ekologů a zoologů jsou zvířata na pokraji smrti. Podle nejnovějších údajů nelze počet divokých koček udržet na stabilní úrovni – i nadále klesá.

V životním prostředí člověka nemá lidská hospodářská činnost silný účinek a hlavní příčinou jeho zmizení je pytláctví (pro získání jedinečné kožešiny). Také snížit počet zvířat a následující faktory:

  • chov psů bez vodítka a volné chůze bez domova v oblastech nacházejících se v přírodních stanovištích kočky;
  • používání pastí a smyček pro lov zajíců;
  • vysoký počet infekčních onemocnění koček, které se rozšířily v biotopu člověka;
  • zimy s těžkými sněženími, které vedly k dlouhému období hladovění;
  • hojnost dravců, která nejenže nutí krmnou soutěž, ale také vyhubí mladé kočky a jedince oslabující po zimě.

Manula se vyskytují v řadě zoologických zahrad, kde jsou koťata chována, ale s vysokou úmrtností, protože mladí lidé jsou snadno postiženi toxoplazmózou. Z tohoto důvodu obnovení počtu pallas chovem divoké kočky v zajetí nedává vysoké výsledky.

Znalost ekologie člověka je extrémně slabá, což komplikuje proces jejich ochrany. Bezpečnostní opatření se neustále zlepšují a dále rozvíjejí. To nám umožňuje doufat, že bude možné provádět opatření pro zachování druhů s vyšší účinností.

© shutterstock

Manul jako mazlíček

Manul vytrvale udržuje své divoké kořeny a je obtížné uklidnit. Život samotáře je pro tuto kočku přírodní, a proto společnost člověka není příjemná ani pro každé zvíře, dokonce ani pěstované v domě s kotětem. Trvá pallas a spousta prostoru pro chůzi.

Manul samotný není agresivní a častěji nepředstavuje nebezpečí pro jeho majitele, ale pokud se mu něco nelíbí, může kočka snadno napadnout osobu.Dráty a zuby jsou mnohem větší než u domácích příbuzných, což je důvod, proč zvířata mohou být velmi nebezpečná. Vzhledem k tomu je třeba vzít na vědomí domácí obsah manule, že je třeba jej vzít v úvahu. Zanechání zvířete s malými dětmi se nedoporučuje.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: